Praktijkvoorbeeld inzet abonneren/notificeren
Als zorgverlener kun je via het landelijke schakelpunt (AORTA-LSP) een abonnement nemen op een patiënt om direct genotificeerd te worden als er nieuwe of gewijzigde gegevens zijn en proactief handelen. Voor elke patiënt kun je zelf bepalen voor welke soorten gegevens (contexten) je een notificatie wilt ontvangen. Verschillende contexten zijn gedefinieerd, zoals medicatieoverzicht, totale medicatielijst, trombosemedicatie en toedienlijst. Je kunt ervoor kiezen om alleen voor specifieke patiënten een abonnement te nemen, bijvoorbeeld voor patiënten met een chronische ziekte of een hoog risicoprofiel.
Wanneer een andere zorgverlener gegevens wijzigt of nieuwe gegevens vastlegt die horen bij de context waarop jij als zorgverlener geabonneerd bent, ontvangt jouw applicatie (XIS) een notificatie. Op basis van de notificatie kunnen de nieuwe of gewijzigde gegevens waar de zorgverlener voor geautoriseerd is worden opgehaald. Dit kan de applicatie doen door met Vereenvoudigd Gebruik UZI-pas (VGU) automatisch de gewijzigde of nieuwe gegevens op te halen. Als VGU niet wordt gebruikt, kan een zorgverlener de gegevens opvragen. Dit kan dan niet automatisch. Nadat de applicatie heeft aangegeven dat er nieuwe gegevens beschikbaar zijn, moet de zorgverlener op een knop drukken en de UZI- pas gebruiken om de gegevens op te vragen. Het gebruik van VGU wordt daarom aanbevolen.
De nieuw opgehaalde gegevens kunnen een event-trigger zijn om één of meerdere Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) te activeren, waarmee bepaald kan worden dat bijvoorbeeld voor medicatieveiligheid de medicatie aangepast moet worden. De zorgverlener kan met de leverancier van zijn applicatie afspreken dat de bewakingssignalen op een werklijst worden geplaatst, zodat hij hier (dagelijks) naar kan kijken en proactief kan handelen, bijvoorbeeld door de dosering van een bepaald medicijn aan te passen.
Het nemen van een abonnement voor specifieke patiënten is zeer nuttig voor huisartsen, apothekers en bepaalde specialisten. Een nefroloog kan bijvoorbeeld direct ingrijpen bij een wijziging van de nierfunctie van een patiënt, in plaats van pas tijdens (of bij de voorbereiding op) een afspraak.
Als je als zorgverlener niet via notificaties op de hoogte gehouden wilt worden, omdat je niet proactief zult handelen, is een abonnement niet nodig. In dat geval kun je de nieuwe gegevens via het AORTA-LSP door de applicatie laten opvragen met VGU of met de UZI-pas wanneer je een afspraak hebt met de patiënt of bij het openen van het dossier.